Tutorial Link and Cursor Hover.. | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial Link and Cursor Hover..


Assalamualaikum semua ^^"

Dah lame kan saya tak uptade dalam blog nie... hurmm..dah nak usang dah pon..huhu...
sorry la semua,sekarang saya buzy sikit..almaklum lah,budak nak ambik exem tahun nie...hehehe :D
Korang doa kan arrien dapat keputusan yang cemerlang yea.. (peace ^_^*)

oke hari nie saya nak buat tutorial Link and cursor hover,.. korang tahu link and cursor hover tu ape?..ha cuba korang lalu kan mouse korang dekat gambar yang cute dekat atas tu or mane2 link dalam blog arrien nie..huhu
cursor tu bertukar and ada garis putus-putus dekat bawah tu kan... ha tu la dye..sebenarnya tutorial nie dua dalam satu yea... iaitu LINK and Cursor.. ngee.. :D oke tak payah cakap panjang-panjang, kita belajar sekarang ea.. ^^

1. Firstly pergi 'Desing' > 'Edit HTML'.

2.Kemudian cari code,tekan "CTRL+F" untuk mencari code di bawah:-


a:link {

3.Kalau sudah jumpa,paste kan code nie di bawah code yang anda cari tu.

a:hover {
color: #FA5882;
border-top:4px dotted #FF99D5;
border-bottom:4px dotted #FF99D5;
cursor: url(http://cur.cursors-4u.net/others/oth-6/oth654.cur), progress;
}
~Ia akan jadi macam nie :-



Oke sekarang ea sudah siap.. preview dulu,kalau takde erro korang boleh save terus...

NOTE:
--> Yang warna pink tu korang boleh tukar kan dengan code warna yang korang suka.
--> Yang warna biru tu korang tukar kan ikut kesukaan berapa ketebalan border yang korang nak.
      Like: 1px,2px....
--> Yang warna hijau tu korang tukarkan dengan url cursor yang korang suka..
      Nak cursor yang comel-comel >sini<...

Oke selamat mencuba ^^...
~kalau menjadi tu komen and like le..tq~
Kalau ada masalah,cepat2 bagi tau arrien yea... :)




2 ulasan:

ikaido berkata...

akak saya cari yg mana akak suruh cari tapi takda dlm blogskin saya .. cmne kak ? atau blogskin yang saya guna ini takleh .. ?

Arrien::@man!:: berkata...

@ikaido owh maybe awak punya blogskin takde code a.hover tu. so awak just ambil code a.hover tu yea :)

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani