Tutorial : Border keliling blog Versi 1.

by - 10:06 PG



Tumblr_memowuu1jt1rsudnqo1_500_large
Pengg :D morning!!

Assalamualaikum :)

Semalam ada permintaan dari seorang adik nie suruh arrien buat tuto border keliling blog yang macam arrien sekarang nie.. Kalau tidak arrien memang nak buat pown,tapi malas hehe.. tapi semalam dah alang2 adik dayang mintak arrien buat,jadi arrien pon nak buat lah.. ;D



Follow this step-->>

1.Dashboard > Template > Edit HTML.

2. Find this code,use Ctrl+F. #content-wrapper {

3. Bila dah jumpa korang akan lihat ada code dibawah #content-wrapper { yang lebih kurang macam nie kan??



4. Oke good, next Copy this code :

background-color: #ffffff;
border-top: 30px groove  #C8FE2E;
border-left: 10px groove   #C8FE2E;
border-right: 10px groove  #C8FE2E;
border-bottom: 30px groove   #C8FE2E;
background: #FFFFFF;
border-radius:10px;

5. Paste kan dibawah code yang lebih kurang yang ditunjukkan di no.3 tu yea.
Tak Faham?? Lihat contoh nie,nanty dye akan jadi macam nie-->>


5. Done,Preview & save.

Note: 
MERAH : Code warna untuk border.
UNGU : Lebar border,ubah ikowt kesesuaian korang.

You May Also Like

6 Comments