"Mengapa tuto awak tak menjadi?"... | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

"Mengapa tuto awak tak menjadi?"...


Untitled
Assalamualaikum :)
Alhamdulillah, bertemu lagi kita petang nie.. huhu sorry coz tidak dapat update selepas 'comeback' arrien hari tu sbb arrien pegi holiday dengan family. so little bit buzy :D first at all, entry nie arrien tuliskan untuk terang dan menjawab persoalan2 awak-awak semua mengenai tutorial di blog arrien. Disebabkan arrien selalu tengok comment yang mengatakan bahawa tuto arrien tak menjadi pada korang, so siapa yang mengalami keadaan yang arrien nyatakan, silalah baca entry nie yea. Insyaallah arrien akan terangkan mana yang arrien mampu and yang arrien faham ^_-
So sini ialah sebab2 mengapa tuto arrien tak menjadi pada blog korang dan jalan penyelesaiannye. (cewah) huhu ;)
1. Jenis Template.
oke, cuba korang tengok balik apa korang punya template? Blogskin? Denim? simple template? make sure korang tahu apa korang punya template. Tuto blog arrien, arrien buat berdasarkan 'uji kaji' keatas template Denim & blogskin sahaja. Ada juga pada Simple template but jarang. awak boleh tengok pada list tutorial arrien. arrien ada classkannye. Jadi jika korang punya template tidak sama dengan arrien, kemungkinan besar menjadi, kemungkinan besar juga tidak menjadi. BUT! asalkan korang mencuba dahulu and pandai cari port ,insyaallah menjadi. just one think kena pegang, 'Berani untuk mencuba' ;)
Tetapi kalau korang dah cuba banyak kali and dah agak rasa nak putus asa, boleh lah cuba cara penyelesain nie pulak. changing your template to Denim template. How? follow this TUTORIAL.
Kalau korang guna Blogskin pulak, korang kena ingat.. tak semua blogskin mempunyai code yang same. Kebanyakkan nye tidak sama code dye. So korang kena pandai ubah suai or kena pandai letak ,insyaallah menjadi :)
2.Tahu cara guna and cari code.
Ini sangat penting, coz kalau korang tak tahu cara nak guna code and tak tahu nak cari code tu pun tak boleh jugak. korang mesti tahu. arrien tahu sekarang nie dah lain sikit tempat code untuk template so maybe yang dulu2 dye guna template lepas tu tukar blogskin.. dah bertahun-tahun tak tukar,tiba2 rasa nak tukar. ha memang agak pening sikit. So untuk template @ denim @ simple template korang mesti tahu cara guna Blog Template yang baru. Kemudian untuk mencari code pula, bagi blogskin korang just tekan Ctrl+c serentak. Nanti akan keluar kotak jadi korang just tulis code yang korang nak cari or kena cari. nanty dye akan auto cari. So ia akan memudahkan kerja korang :)
3.Rajin belek tutorial.
Yeah sangat penting kepada semua yang teringinkan blognye cantik. kena rajin belek tuto jangan malas-malas XD. means,jika ada sesuatu tuto yang korang cuba tu tak menjadi,jangan cepat mengalah..cari pulak tuto lain yang hampir sama tutonya. Search je dekat google and cari dan cuba yang mana senang korang follow dan faham. Lepas tu senanglah nak cantikkan blog nye,oke ? Kalau dah tak jumpa2 jugak tutorial nye, barulah tanya tuan blog yang ada 'benda' tu kat blognye. ;D

Oke that all je yang arrien dapat keluarkan dan rumuskan. Arrien pun tak pro, just edit2 blog suka2. So kalau ada kurang,maafkan and yang terbaik tu datang dari Allah untuk arrien sharekan kepada awak2 semua. Maaf jika ada ayat tak faham, silalah tanya.. jangan malu,jangan segan.. insyaallah selagi mampu,arrien akan cuba jawab. So all the best and good luck you all :D
p/s: kalau ada idea yang datang nanty,insyaalah arrien akan updatekan di entry ini ^_^

Tiada ulasan:

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani