Tutorial : Cara Guna Blog Template Yang Baru. | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial : Cara Guna Blog Template Yang Baru.



St995oidora_large

Assalamualaikum :)

Sudah seminggu tak update,so kena update juga coz muka saya sekarang dah macam myungsoo oppa dah!! marah & geram nie!! ~~" hehe apa2 pun memang rasa marah + terkejut juga lah,coz dapat tahu yang template Edit HTML dah berubah 100%. Baru seminggu jer tak bukak,tengok2 dah lain,adoii.. nie yang lemah semangat nie.. 

Sebelum tu,ada yang tak tahu lagi?? ha yg belum tahu tu sila ambil perhatian yea.. nanty korang tak tahu pulak,kalau ada yang tak tahu dan tak caya.. dipersilakan lah tekan template korang tu,saksikan lah sendiri yer :D

Jadi disebabkan kes nie,arrien nak buat tuto cara nak guna template baru nie,Sharing is Caring,right?? ^^

1. Dashboard > Template > Edit HTML
2. And then akan keluar tempat edit yang macam nie,


3. Kemudian untuk mencari code korang, first tekan Ctrl+F and kotak Ctrl+F tu akan keluar didalam kotak code tu,bukan di luar macam dulu,
4. Tulis no 12 or 13 dalam kotak Ctrl+F tu and tekan Enter.
5. Then akan jumpa lah code-code korang tu,


6. Bila dah jumpa code korang tu,and now nak cari code, pun buat cara yang sama.
Taip code di kotak Ctrl+F and tekan Enter. ( Make sure, sebelum nak guna Ctrl+F, korang kena click dulu dalam kotak code yang banyak2 tu,)
7. Then tekan Preview template untuk preview, and ini memudahkan kita juga lah,coz dye akan keluar preview tu di tempat code tu juga.


8. Kalau nak kembali ke tempat code2 tu, just click Edit Template yang tepi preview template tu.
9. Kalau nak padam code yang korang ubah, (macam nak padam code yang tak jadi tu,ke code asal) korang tekan Revert changes. *Tapi kalau korang tak tekan save template lagi lah ye :D)


Oke done, yang nie memang basic yang korang kena tahu, ha one more thing,
yang bagus template baru nie sebab kita tak yah lagi nak tick Expand Widget Template dah, coz dye memang dah Expand siap-siap.

Tapi pasal tuto yang sebelum-sebelum nie,jangan risau,arrien rasa it still can use, coz tadi arrien try check, dye still code yang same, so itu memang nasib baik,kalau tak jenuh nak try check one by one balik tuto tu, fuh.. Alhamdulillah ^^


23 ulasan:

nea lopah berkata...

tq sharing..

Arrien ::@man!:: berkata...

@nea lopah most welcome :)

Aminin berkata...

seronok juga lau sharing kat blog nie..
skrung ni memang prust skit baju
je mood nak edit blog..buka semua dah lain...hahaha
masih dlm kajian ngah godek2 ;)

Arrien ::@man!:: berkata...

@Aminin ^_^

☺ CikNurin Irdina ♡♥ berkata...

hai ! nurin taktahu macam mana nak buat code blogskins sendiri. senang cerita nak buat blogskins sendiri. macam mana eh? try banyak kali asyik tak jadi je :(

Arrien ::@man!:: berkata...

owh... kalau arrien,first2 dlu arrien try bljr dri coding org lain dlu.. lps dah mhir baru arrien buat sndiri.. so yg pntg kemahirn n kretif :D

NurulNadia berkata...

slm adq,
taw ta cre na tmbh follower widget gne html yg bru nyh dkt blogskin?

Arrien ::@man!:: berkata...

@ NurulNadia owh akak bolh rujuk tuto nie -->http://arrienlove.blogspot.com/2012/12/tutorial-blogskin-letak-follower-widget.html

PrincessAyuni berkata...

Assalamualaikum. TQ so much ye Arrien! punya main bengang la cari tuto guna dashboard baru nih. tuto arrien sgt mmbantu. KAMSAM MIDAA...:)

Arrien ::@man!:: berkata...

@PrincessAyuni Waalaikumusalam.. most welcome :D nae.. sharing is caring right..hehe ^^

Budak Kaca Mata berkata...

hello.. entry yang amat bagus.. fffuuhhh.. bila tengok part yang ckap kode nya still sama tu.. memang lega.. masih ada peluang untuk mengedit my blog... ingatkan template nya dah baru.. kode nya pun lain.. fuuhhh..
thanks for the information.. :)
#FirstTimeDatangSini
#EntryBest
#SoNakDatangLagi :)

Arrien ::@man!:: berkata...

@Budak Kaca Mata u are wel.. ^^

ju lieya berkata...

tq !
but still x bape phm yg baru ni
susah nyer ...
kat mana awak belaja? laa minat infinite ye? hehe

Arrien::@man!:: berkata...

@ju lieya wc, owh biasalah.. sye pun mula2 xfaham, but lama2 paham :D sorry sye lupa dekat mane sye tengok tuto nie hehe.. and yup, minat infinite XD

yanaa ishak berkata...

kak arrien, 12/13 tu code apa?

Arrien::@man!:: berkata...

yang 12/13 tu lebih kurang mcm no untuk line yg ada code blog kita yg untuk kita edit tu :)

yanaa ishak berkata...

@Arrien::@man!:hmmm.... kita dah ikut dah apa yang tutorial ni tapi tak menjadilah..:

Arrien::@man!:: berkata...

@yanaa ishak mcm nie, adik pergi kt kotak yg ad bnyk2 code tu lps tu click jer dkt dlm kotak tu bgi ad mcm bnda garis yg mcm bila kita nak taip sesuatu & then tekan dkt keyboard Ctlr dan F serentak kemudian dye akan keluar kotak search and lps tu cari lah code ap yg kita nk cri dkt situ... phm x?? erkk harap fhm lah yea coz akak pun xthu nak trg mcm mne dah.. hehe :D

Vina Andy berkata...

TQ.. sgt membantu!

Maisarah Mimo berkata...

thank you :)

Nana Luhan Exo berkata...

Saya pakai mac..Bila teka ctrl+f tu xde jadi papepun..lepas dh tkn kat kotak tuh pun x jadi pape..benda kelip2 tu je jarak2..huhuhu..boleh slove x??

Arrien::@man!:: berkata...

@Nana Luhan Exo mac? sorry xfhm..blogskin or template biasa??haha

Maryam fakri berkata...

@nea lopah

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani