Tutorial : Border Sidebar Bergambar. (Denim Template) | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial : Border Sidebar Bergambar. (Denim Template)


Young and restless. | via Tumblr
Assalamualaikum :)
Kepada yang mengrequest tuto nie, sorry yea lambat. Pergi cari code untuk tuto nie balik sebab dah tukar template and tuto nie arrien ada guna untuk template arrien yang sebelum nie. Jadi terpaksa pergi godek-godek folder backup balik. HUHU.. Border sidebar bergambar tu adalah macam nie;
1) Dashboard > Template > Edit HTML.
2) Tekan ctrl+f serentak dan cari code nie;
.sidebar h2 {
3) Copy code nie dan pastekan bawah code yang dicari;
background:url(URL ATAS)no-repeat top;font-size:22px;
4) Buat cara sama no.2 dan cari code nie pulak;
 .sidebar {
5) Copy and paste code bawah nie dibawah code yang anda cari tadi;
background:url(URL TENGAH)repeat-y;color: #333333; 
6) Cara sama juga seperti di no.2 dan cari code ;
.sidebar .widget { 
7) Copy code dan paste bawahnya;
 background:url(URL BAWAH)no-repeat bottom;margin:0px 0px;
 8) Preview & save.!

Note :
Yang arrien kata Atas, tengah, bawah tu ialah gambar untuk border tu. Jadi korang kena design sendiri dulu border tu using Photoshop oke.
Contoh untuk border tu ialah macam nie;

Atas
Tengah
Bawah
Jadi korang kena design satu-satu. Dia punya lebah mesti ikut lebah sidebar korang. Contoh kalau sidebar width korang : 225px, maka dekat Photoshop tu pun korang kena bubuh width dye 225px. Lepas dah siap design, save dan bila nak letakkan dekat blog kena guna URL, jadi nak dapatkan URL gambar tu.. uploadkan gambar tu di [SINI]. Dan apabila dah upload, ambil dye punya Direct Link.
Oke done, Kalau tak faham, sila tanya di fanpage or ask.fm arrien yea. But kalau tanya dekat ask.fm, make sure tinggalkan link blog korang kalau korang tak sign in ask.fm ^_-

P/s: Jangan ambil yea contoh gambar border yang arrien tunjuk dekat atas tu. 100% hak milik arrien :)

4 ulasan:

Farah Waheda Wahid berkata...

terima kasih di atas perkongsian ini...

::@R@:: berkata...

assalamuaalaikum unnie...
yg bahagian atas tu skali dgn sidebar title tu ke? mean, masa design kena buat skali dgn sidebar title??

Arrien::@man!:: berkata...

@Farah Waheda Wahid Sama2 ^^

Arrien::@man!:: berkata...

@::@R@:: Waalaikumusalam, yups.. saeng kena design sekali dye punya sidebar title :)

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani