Tutorial: Cara Buat Kotak Wishlist.. | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial: Cara Buat Kotak Wishlist..

Assalamualaikum,salam ramadhan.

Oke sebenarnye arrien boring nie.. tak tau nak wat apa.. jadi sementara nak bukak puasa nie,arrien nak buatkan tutorial untuk korang.. korang baca dah kan tajuk dekat atas tu... oke..tak mau cakap panjang2 jom kita mula..

eh3.. before that,u all tau kew apa tu WISHLIST.. kepada sesiapa yang tak tahu nie dye-->>


oke jom ikowt step di bawah nie oke :)

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Page Element > Add A Gadget > Html / Javascript
3) Pastu korng COPY n PASTE kan code bawah nie dekat kotak Html / Javascript tu oke.


<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="satu" checked />satu <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="dua" checked />dua <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="tiga" checked />tiga <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="empat" disabled />empat <br />
</form>


Perhatian:

http://4.bp.blogspot.com/-MzRCnIBzFI4/TwNdss7CcSI/AAAAAAAAAhk/7YHiilcRMbE/s1600/a-6.gif  Yang warna pink - korang letak ayat apa yang nak diletakkan di senarai wishlist.

http://4.bp.blogspot.com/-MzRCnIBzFI4/TwNdss7CcSI/AAAAAAAAAhk/7YHiilcRMbE/s1600/a-6.gif Tulisan warna biru - korang boleh diubah dengan perkataan "checked" atau "disabled"
    http://2.bp.blogspot.com/-zvmcvo4YhwA/TwNh1gqcnUI/AAAAAAAAArg/-d6b1tkf1xc/s1600/wish28.gif Checked
    http://4.bp.blogspot.com/-uC0Yx3_IVP8/TwNhx7oKRTI/AAAAAAAAAqI/AKqmyTHIdNw/s1600/wish17.gif Disabled

Oke dah siap..
korang boleh la preview and klau oke Save terus oke :D
Selamat mencuba..
Dont forget to credit to me...



 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani