Tutorial : Add comment (Blogskin) | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial : Add comment (Blogskin)



Large
Assalamualaikum .. ^_^

Hari nie arrien nak buat tuto macam mane nak letak comment dekat blog.. sebab kebanyakkan blogskin,jarang ada comment box kan??.. kalau ada tu tak payah la yea buat nie hehe...

Oke ikowt cara-cara nie-->>

1. Dashboard > Template.
2. Kemudian korang tekan Ctrl+F and cari code </Blogger> . Jumpa kan?? good ;)
3. Lepas tu korang copy pulak code dakat bawah nie.

<BlogItemCommentsEnabled><a class="comments" href="https://www.blogger.com/comment.g?blogID=BLOG ID&postID=<$BlogItemNumber$>&isPopup=true" onclick="window.open('https://www.blogger.com/comment.g?blogID=BLOG ID&postID=<$BlogItemNumber$>&isPopup=true', 'bloggerPopup', 'toolbar=0,scrollbars=1,location=0,statusbar=1,menubar=0,resizable=1,width=400,height=450');return false;"><$BlogItemCommentCount$> comment(s)</a></BlogItemCommentsEnabled>
4. Next korang paste kan code yang korang copy tadi di atas code </Blogger> ky.. 

Note:
Yang tulisan warna merah tu,korang tukarkan dengan BLOG ID korang yea.. Tak tahu macam mane nak cari Blog ID?? lihat tuto Nie

5. Save.

6. Kemudian korang mesti tukar kan ke Pop-up Window. Pergi ke Dashboard > Setting > Post and Comment.
7.Cari perkataan Comment yea..
8. Next click Pop-up Windo.. tak paham?? tekan gambar nie..


9. Last,korang save setting.

done,semoga berjaya :)




6 ulasan:

Sya Fi Qah berkata...

hai.. boleh tanye.. mcm mne nk buad kotak komen yg mcm awak tu? saya gune blogskin.. awak boleh tolong saya tak? :- http://fifybaro.blogspot.com/

Arrien ::@man!:: berkata...

@ Sya Fi Qah hye.. owh boleh jer.. nnty sye buatkan tuto :)

atikah salim berkata...

nape xleyh wt ekk coment box utk blogskin ..?boleyh tlong x .

Arrien ::@man!:: berkata...

@atikah salim tak boleh,urm pelik.. oke insyaallah nnty kalau ad masa sye tolong awk :)

Nur Syahira Farhana berkata...

jadi dah, thanks kak erin ;)

Waniez alias berkata...

@Arrien ::@man!:: boleyh tlong tak? tak boleh buat la :(

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani