HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

School said let come to him.. waaa... :0


Assalamualaikum n salam syawal yang ke-8.
 
Haii korang,apa khabar?? mudah-mudahan sihat semua yea..insyaallah.. urmm sedar tak sedar dah masuk hari ke-8 dalam bulan syawal nie kan.. sekejap sangat.. and yang paling sekejap jew rasa ialah cuti,coz esok dah nak skolah.. waahhh... ku tak mau pegi sekolah...
 
Yeahh,,macam nie lah muka malaz nye nak sekolah... :(
 
Yang tu tak kesah sangat..yang kesahnye bila bukak sekolah maknenye exam pon terang tang2 dah tunggu kita.. yang tu lah yang very3 lazy tu *k,aku memeng malaz kalau bab2 belajar nie!!*
Tapi kalau tak gi sekolah rasa rindu pulak kat kawan2.. urmm serius so miss them... (diaorng yg sye rindu tu semua pompuan yea..takde laki2.. nnty korang kata ap plk enn..korang bukan leh percaya..hehe kidding only.. lgpun my class mate semuanye pompuan oke2!! )
 
This not mean miss to people oke!! *oke bi ak merapu*
 
To my blog,I SURE MISS YOU A LOT... wawaaaa.. sumpah sayang nak tinggal blog nie walaupon hanya sementara.. "blog,awklah perkara yg paling sye sayang" oke dont worry yea my dear blog... sye akan kembali kepada awk selepas sye habis exam yg membebankan tu ye... #macam dah tak betol dah ak cakap sorg2 ngn blog!! wthever!!..
oke lah malaz nak tulis panjang2..nanty lame2 nanty makin sedih pulak.. oke arrien ingin memohon maaf yea kepada semua2 follower n pembaca2 yg sudi membaca entry di blog arrien nie.. and arrien harap korang dapat mendoa kan arrien yang terbaik dalam exam PMR tahun nie yea.. Doa korang sangt bermakne untuk arrien.. k lub u all!!!!!! Wassalam..
 
 

Tutorial: 1 Page,1 Post.



Large

Assalamualaikum

Oke post yang kedua untuk hari nie,Sebelum tu korang tolong click NIE kejap yea :) oke back to title iaitu cara untuk buat 1 Page,1 Post..
jom ikowt cara dibawah:-

1.Log In blogger> Dashboard >Setting.
2.Lepas tu korang click Post and Comment.
3.Kemudian korang akan nampak perkataan Show At Most kan?? betol2 atas sekali right..
4.Lepas tu korang tukarkan number tu menjadi satu,like this :-

 5.Jadi korang boleh dah la save.. very easy right..huhu..
oke done,comment and like kalau menjadi,
Kalau tak menjadi jangan segan silu untuk bertanya oke,insyaallah arrien akan tolong yg termampu :D


Tutorial: How To Print Screen

 
Assalamualaikum blogger ^^

Hari nie arrien nak tunjuk kan cara print screen terutama kepada new blogger yang tak tahu lagi macam mana nak print screen. Oke lets go learn it!!

1.First korang bukak lah dulu page yang korang nak print screen tu.
2.Lepas tu korang tekan button at keyboard korang yang ad tulis PrintScr . Contohnye macam at bawah nie:-

 
3.Kemudian korang bukak PAINT yang ad tekat laptop korang tu.


4.korang paste kan dekat paint tu yea. like this :-


5.So nanti dye akan jadi macam nie:-


So korang dah print screen la tu... 
-Kalau korang nak kecik kan,korang bolehlah crop kan bahagian yang korang nak tu,and than korang save dalam folder,jadi done!!..
Selamat mencuba,Comment and like kalau menjadi yea :D
Kalau tak paham jangan malu2 nak tanya yea.. bye..

Tutorial How to Download Blogskin


Hye Assalamualaikum,..

Hari nie arrien nak tunjukkan tuto macam mane nak download blogskin bagi new blogger yg nak guna blogskin... *dulu arrien pon tak reti,selepas dah mencuba dan cube akhirnye reti haha..so nak turunkan kat korang pulak..hehe*

Oke lets ikowt tuto nie:
1.Korang pergi ke page >NIE<
2.Lepas tu korang pilih lah mana2 blogskin yang korang suka,contohnye macam nie:-


3.Lepastu korang scroll bawah skit and tick Blogger main untuk download. Contoh macam nie:-


4.Kemudian korang open skin yg korang dah download tadi tu.. Like this;-


5.Kemudian dye akan keluar dalam notepad,jadi korang copy all the code and pastekan dekat templet korang yea..


Oke done,korang boleh la adit2 templet tu bagi lagi menarik yea...oke selamat mencuba!!.. :)
komenlah kalau sudi :)





Tutorial: Disable Right Click (Blogskin)


Assalamualaikum u all..

Hye,hari nie arrien nak buat tuto untuk blogskin pulak.. Tuto hari nie ialah disable right click,so kalau orang nak copy entry korang kew tak boleh la kan,.. :D

oke lets cheack it out!!

1.Dahsboard > Template >Edit HTML.
2.Kemudian korang tekan Ctrl+F and cari code <head>.
3.Copy code dibawah nie and paste kan bawah code <head> tadi tu yea.

<script language=JavaScript>
<!--//Disable right mouse click Script
//By Dynamicdrive (renigade@nsimail.com)
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com
var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){return false;}}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){return false;}}}
if (document.layers){document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;}
else if (document.all&&!document.getElementById){document.onmousedown=clickIE4;}
document.oncontextmenu=new Function("return false")// -->
</script>


4.oke done,preview and save oke.
*Comment lah kalau menjadi ;)





Tutorial Private Blog.

Assalamualaikum..

Oke second post for today :) tuto for new blogger.
Cara memprivate blog.

1. Dashboard > Setting.
2.Korang scroll bawah sikit and akan jumpa macam nie :-

Clik kalau tak nampak.

3.kemudian korang clik dekat edit.


4.Lepas tu dye akan jadi macam nie:-


5.Jadi click dekat arrow yg ditunjukkan tu ye.
6.Kemudian save.oke done!! selamat mencuba. :)





Tutorial Find Blog Id.

Assalamualaikum semua ^^

Hari nie mood arrien rajin pulak nak buat tutorial..tapi hari nie tuto nye yang senang2 jew,lebih kurang untuk blogger2 yg junior (eh perasan dah hebat dalam dunia blogger nie,urmm hampeh) huhu.. oke hari nie tuto about mencari blog id,sesetengah new blogger tak tahu nak cari dekat mane id blog tu kan..oke lets we learn it (merapu jew bahasa inggeris tu -_-*)

First:
1.Open dashboard > Design.
2.Lepas tu akan keluar page macam nie kan:-


3.Copy code yang dalam kotak tu ye and than paste jew dekat tempat yang korang nak pastekan..
4.oke done!!.. selamat berjaya :) do comment yea,^^

Salam Lebaran,Maaf Zahir & Batin ^^ *with new skin!!*

Assalamualaikum n salam lebaran kepada semua pembaca blog arrien.

Sedar tak sedar dah masuk bulan syawal dah pon kan.Macam tak caya pon ada sebab rasa mcm semalam jew kita mula puasa..tengok2 dah raya..pantas nye masa berlalu..umur kita pon makin singkat la kan.entah dapat jumpa kew tak lagi ramadhan tahun depan..mudah-mudahan dapat bertemu lagi ramadhan tahun depan.Aminn. :')

Sebenarnye arrien post pagi2 nie coz nak wish Selamat Hari raya to you all..Semoga kita semua kembali kepada fitrah.insyaallah..



Alang2 raya nie kita pakai baju baru untuk raya,biar la blog kita pon templet baru kan.haha.. oke arrien tukar templet baru sempena hari lebaran nie..tak lawa pon kan arrien punya nie.. kalau ikoet kn nak hadiah kan skin ie kepada pengguna blogskin,tapi macam mane entah,tak boleh nak download masuk dalam blogskin pulak.so arrien guna jew lah arrien punya nie..Btw nie just sementara jew kowt,sbb arrien lebih suka guna desing templet dari old templet,.. nanty kalau oke blogskin tu,arrien bagi pada sesiapa yang nak..hehe.. 

oke apa2 pon SELAMAT HARI RAYA KEPADA UMAT ISLAM!!.. kbaii.. Nak gi solat hari raya :)

Good Bye my Blog.. :(

Picture say good nite,oke abaikn!!..

Assalamualaikum..

Sebenarnye,arrien so sad today.. WHY?? coz my mom dah tak bagi arrien layan blog2,fb2 semua tu.. she say,sye nak ambik PMR.. so must fokus to exam,dye suruh tinggalkan semua tu dulu.. wahh.. lepas nie tak berupdate lah blog nie until sye abiz exam..mesti rindu dekat blog nie <3

syangnye nak tinggal blog nie.. but PMR is more important right... oke babai my blog.. nah get my flying kiss... muahhh.. *@_@

Selasa nie befday GongChan B1A4 right.. so memandangkan sye dah tak baloh bukak blog,jdi i want wish first to Oppa GongChan...

Happy befday Oppa!! Sarangheyo B1A4 for ever...

oke yang tu jer yang saye nak tulis kali nie... mesti rindu this blog and ur all.. see againt 2 bulan akan datang yea..Wassalam

#Header baru tukar,dah tukar yang lain..k my header so bad.. Adoyaii -_-*
p/s:I LOVE U MY LOVE

Freebies:Backround Flower


Assalamualaikum semua.. ^^

oke hari nie arrien bosan sangat.. jadi dari tak wat apa baik arrien bagi freebies untuk korang yea.. huhu.. oke this is my first Freebies.. the freebies is background yang cute2 ofcourse le..heehe.. oke but kalau korang dah ambik tu bagi lah tau dekat arrien eh,sekurang2 nye arrien tau yang korang ambik :) and the important makesure korang credit kan kat arrien oke... syg korang ^^*



http://i1125.photobucket.com/albums/l595/Arrien_Amani/cute-backgound-pattern-074.jpg

http://i1125.photobucket.com/albums/l595/Arrien_Amani/cute-backgound-pattern-084.jpg





http://i1125.photobucket.com/albums/l595/Arrien_Amani/flowers-pattern-025.gif




http://i1125.photobucket.com/albums/l595/Arrien_Amani/flowers-pattern-029.gif




http://i1125.photobucket.com/albums/l595/Arrien_Amani/flowers-pattern-030.gif




http://i1125.photobucket.com/albums/l595/Arrien_Amani/flowers-pattern-033.gif

Tutorial: Cara Buat Kotak Wishlist..

Assalamualaikum,salam ramadhan.

Oke sebenarnye arrien boring nie.. tak tau nak wat apa.. jadi sementara nak bukak puasa nie,arrien nak buatkan tutorial untuk korang.. korang baca dah kan tajuk dekat atas tu... oke..tak mau cakap panjang2 jom kita mula..

eh3.. before that,u all tau kew apa tu WISHLIST.. kepada sesiapa yang tak tahu nie dye-->>


oke jom ikowt step di bawah nie oke :)

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Page Element > Add A Gadget > Html / Javascript
3) Pastu korng COPY n PASTE kan code bawah nie dekat kotak Html / Javascript tu oke.


<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="satu" checked />satu <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="dua" checked />dua <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="tiga" checked />tiga <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="empat" disabled />empat <br />
</form>


Perhatian:

http://4.bp.blogspot.com/-MzRCnIBzFI4/TwNdss7CcSI/AAAAAAAAAhk/7YHiilcRMbE/s1600/a-6.gif  Yang warna pink - korang letak ayat apa yang nak diletakkan di senarai wishlist.

http://4.bp.blogspot.com/-MzRCnIBzFI4/TwNdss7CcSI/AAAAAAAAAhk/7YHiilcRMbE/s1600/a-6.gif Tulisan warna biru - korang boleh diubah dengan perkataan "checked" atau "disabled"
    http://2.bp.blogspot.com/-zvmcvo4YhwA/TwNh1gqcnUI/AAAAAAAAArg/-d6b1tkf1xc/s1600/wish28.gif Checked
    http://4.bp.blogspot.com/-uC0Yx3_IVP8/TwNhx7oKRTI/AAAAAAAAAqI/AKqmyTHIdNw/s1600/wish17.gif Disabled

Oke dah siap..
korang boleh la preview and klau oke Save terus oke :D
Selamat mencuba..
Dont forget to credit to me...




Congratulations Dato' Lee Chong Wei..

Assalamualaikum..

Dah lame dah arrien tak update dekat blog nie kan... dah bersawang dah... urm.. (asal tak de semangat nak tulis nie!! aigoo..~)
Oke sebenarnye sya sedih nie... korang semua mesti tengok kan semalam,perlawanan FINAL antara Dato' Lee Chong Wei dengan bdx poyo negara China tu kan (I hate he name!!)

Sumpah semalam saya rasa macam nak menagis dah lihat DLCW kalah tipis semalam..sedih tengok muka dye yang tahan air mata waktu acara penyampaian hadiah tu... sebakk!!...
(oke ak tak tau dah nak ckap ap,fill sedih tu masih ad nie :'( )

Oke apa2 pon taniah kepada DLCW coz telah bermati-matian bermain untuk mengharumkan nama Negara kita MALAYSIA... saya bangga sangat jadi rakyat Malaysia.. 

yeah.. DLCW chayoik3...

 Sedih lihat DLCW sedih :'(



Look ble dye lap air mata dye tu,air mata ak pulak yang rasa nak menitik.. 
mmg sedih gle..

Congratulations DLCW. we are very proud of you....

 Oke setakat nie dulu untuk entry yang dah lama xpost,n ble post pendek jew... kbaii...
 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani