Tutorial PS : How To Load [Pattern / Brushes / Shape] Into PS. | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial PS : How To Load [Pattern / Brushes / Shape] Into PS.


♡
Assalamualaikum :)

Disebabkan arrien telah buat tutorial how to make a poster,buat basic dalam PS arrien belum buat lagi. So today arrien akan buatkan tuto. This tuto is macam mana nak loadkan pattern,shape, & brushes kedalam photoshope. Arrien rasa yang ni basic penting untuk pengguna PS kena tahu.

Step 1 : Extract File
Yang nie korang kena tahu coz kebanyakkan file pattern,brushes,shape yang didownload adalah dalam format berbentuk ZIP. So kalau dalam format Zip korang kena extract file tu dulu. Like this :

1. Download Pattern / Brushes / Shape HERE! Just search what u want to download.
2. Lepas dah download > pergi ke file yg korang download > Right Click > click Extract File Here.

3. Bila dah siap extract file korang akan nampak file pattern & dll tu.

4. But kadang-kadang file yang korang download tu dye terus dalam format yang tidak perlu di extract kan file nye. Means file tu memang dalam format yang sebenar. Tak faham, korang tengok nanty arrien akan bagi tahu format yg sebenar setiap file tu untuk diloadkan kedalam PS.

Step 2 : Load.
[Load Pattern]
Pattern dalam Format PAT
1. Open Photoshop > File > New > Set your own Width & Height > Oke.
2. Warnakan background dengan apa-apa warna.
3. Lepas tu Right Click > Blending Options > tukar Fill Opacity menjadi 0%.
4. Next click Pattern Overlay.

4. Then ikut apa yang arrien tunjukkan bawah nie : 

5. Bila korang tekan load pattern dye akan keluar satu tab,and then korang pergi ke tempat dimana pattern file korang tu berapa dan click pada pattern file tu & click Load.

6. So hasilnya seperti ini.

[Load Brushes]
Brushes dalam format ABR
1. Ikut macam yang arrien buat nie.

2. Lepastu korang load brushes ikut cara dekat load pattern yang pada no.5 & no.6.
Done.

[Load Shape]
Shape dalam Format CSH
1. Pergi ke Custom Shape Tool & follow macam dalam gambar nie.

2. Sama macam load brushes,ikut cara load pattern yg pada no.5 & no.6
3. Done.

p/s : Sorry if tutorial arrien sekejap guna PS lain2. Coz arrien ada 2 phoroshop yea ^_-

3 ulasan:

saira othman berkata...

Jemput JOIN...

http://whyvenusmarscollide.blogspot.com/2013/10/birthday-giveaway-by-ssaira-eymasu.html

Nur Izzati berkata...

wow! nice tuto.. tak tahu pun boleh download.. hehe..

Arrien::@man!:: berkata...

@Nur Izzati tq.. hehe mmg blh download pun :)

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani