Tutorial PS : Potong Gambar Ikut Bentuk #2. | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial PS : Potong Gambar Ikut Bentuk #2.



Assalamualaikum :)
Tutorial nie direquest oleh 2 orang, but arrien just printscreen soalan dari adik arina je yea. Coz hampir sama sahaja soalan yang ditanya. Tutorial kali nie adalah cara macam mana nak potong gambar seperti diheader arrien. Sebenarnya dia hampir sama dengan tutorial INI iaitu pada kaedah ketiga. Tapi ada lain sedikit kerana ia potong tidak betul-betul mengikut gambar. Sebagai contoh gambar dia atas. Yang adik arina kata "background belakang gambar" tu sebenarnya bukan background tambahan tapi memang background gambar tu sendiri :) Oke let's start ^_^

1. Bukan PS (tidak kesah PS cs berapa pun)
2. File > Open > Pilih gambar yang korang nak potong tu.
3. Bila dah pilih gambar , guna Pen Tool untuk potong gambar. Kemudian temukan titik pertama dengan titik terakhir tapi jangan terlalu ikut gambar manusia tu :D
4. Bila dah bertemu titik pertama dengan titik terakhir ia akan menjadi garisan tanpa kotak-kotak,right? 
So now, Right click > Make Selection.
5. Kemudian akan keluar satu kotak kan. Tukar radius menjadi "0.1" dan click OK.
6 Lepas dah tekan OK tu,maka terjadilah garisan putus-putus macam nie,betul kan? :D
7. Good,now click File > New > isi Width & Height dan click OK untuk buat layer baharu. Apabila telah keluar layer baru, guna Move tool & drag gambar yang telah korang jadikan dia dikelilingi garisan putus-putus a.k.a gambar yang korang potong ke layer yang baru tu.
8. Oke siap,jadilah gambar yang dipotong seperti gambar diheader arrien. Lepas tu korang boleh la edit sendiri yea ^_^
Good Luck :)

5 ulasan:

Arina Azman berkata...

tq unnie ! haha , terasa nama ku diseru :)

Arrien::@man!:: berkata...

@Arina Azman haha,oke saeng.. u are welcome ^^

Aefa Aerisya berkata...

ohh mcm tu.. nice.. boleh try ni.. tq :D

Arrien::@man!:: berkata...

@Aefa Aerisya oke , u are wel :)

Ikha Mohd berkata...

Nice sharing sis.. boleh try ni..

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani