Tutorial PS : How To Make Gif Image. | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial PS : How To Make Gif Image.


hunhan saranghae
Assalamualaikum :)


Yeah today,insyaallah arrien akan buatkan tuto yang telah direquest sebanyak yang boleh..haha sorry everyone kalau tuto yang korang req,arrien lambat buat :) So hari nie tuto macam mana nak buat gif image. Tak tahu Gif Image tu apa?? ha tengok gambar atas tu,yang bergerak macam short video tu :D LOL ><

1. Convert video ke JPG { Tuto Here }
2. Open PS, tak kisah PS berapa pun.
3. Make sure ada kotak animation/timeline. Caranya go to Window > Timeline/Animation.

4. Then bila dah sudah convert,and telah jadi gambar. Open gambar yang korang nak buat gif di PS.
5. Next buka pula gambar yang kedua dan guna Rectangular Marquee Tool > Select dekat gambar ke-2 > go to Edit & click Copy.

6. Pergi ke gambar PERTAMA balik & click Edit and click Paste.

7. Untuk gambar ke-3 & seterusnya pun sama. Ikut step no.5 & 6. Make sure semua gambar yang korang paste ialah di gambar yang pertama. 
8. Now,click Duplicates Selected Frame yang ada di kotak animation. Click mengikut berapa banyak layer gambar korang. Means,kalau layer gambar korang ada 17 maka Frame tu pun kena ada 17.

9. Bila dah sudah step no.8 tu, korang click dekat frame yg pertama & hanya click 'mata' pada layer yang pertama. Layer yang lain,padamkan 'mata'.

10. Sama juga macam no.9 tadi. Kalau frame ke-2 maka bagi ada 'mata' pada layer pertama & kedua sahaja. Kalau untuk frame ke-3,maka 'mata' hanya pada layer pertama & ketiga sahaja. Dan begitulah untuk frame yang seterusnya :D

11. Selepas sudah siap step.9 & 10 untuk semua gambar,so next korang click pada Frame pertama > Right Click > select 0.2 sec. Ulang step ini untuk kesemua frame.

12. Bila dah siap,sekarang nie cara nak save. Go to File > Save for Web.

13. And then akan keluar satu tab,and just click Save.

Oke done. Sorry kalau ada yang tak faham coz hanya nie yang mampu arrien terangkan :D So inilah hasilnya.

Good Luck ^_^


2 ulasan:

Super Sapphire Girl berkata...

Tq kak arrien! sya dh buat and dh mnjadi..tuto ni sgt2 mmbantu..good lluck for your spm! ^_^

Arrien::@man!:: berkata...

@Super Sapphire Girl u are welcome dear.. congrt berjaya :D anyway tq back ;)

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani