Tutorial Blogskin : Blog Archive #2 | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial Blogskin : Blog Archive #2




Assalamualaikum :)


Haha orang nie sangat jujur, dye tidak bukak page source arrien ^_^ gumawo.. anyway kepada awak yang menanya itu, saye bukan guna blogskin,saye guna blog template ye,..harap jangan ada yang salah faham lagi yea,coz memang ramai yang ingat arrien guna blogskin :) Then merujuk kepada soalan yang dia tanya,dia kata tolong tunjukkan cara nak buat blog archive macam arrien,bwt sorry dear..blog archive tu tanya untuk blog template not blogskin. But its oke if u use blogskin,saye boleh tunjukkan cara untuk buat blog archive untuk blogskin oke :) Ini ada blog archive #1 yang arrien pernah buat tuto,so now blog archive #2.


1. Dashboard > Template.
2. Use Ctrl+F and find code </style>
3. Copy this code:
div.thingi{
-webkit-transition:All 0.4s ease ;
-moz-transition:All 0.4s ease ;
-o-transition:All 0.4s ease ;
background:url(URL ICON) ;
color:#555;
background-repeat:no-repeat;
background-size:15px;
padding-left:25px;
line-height:18px;
}
div.thingi:hover{
background:url(URL ICON);
background-repeat:no-repeat;
padding-left:25px;
background-size:15px;
line-height:18px;
color:#666;
}

4. Paste atas code tadi.
5. Now copy this code:
<div style="border:1px solid #efefef;background:#fff; width:188px; overflow-x:hidden; overflow-y:scroll;padding:5px; height:100px;text-align:left; ">
<bloggerpreviousitems>
<a  href="<$BlogItemPermalinkURL$>">
<div class="thingi"><$BlogPreviousItemTitle$></div>
</a>
</BloggerPreviousItems>
</div></div>
6. Paste kan di bahagian sidebar korang.
7. Preview and save.Done!

Note:
MERAH: Tukar dengan url icon.
BIRU : Color border.
OREN : Ubah ikut kesesuaian.



9 ulasan:

Hanem berkata...

sye apply tuto awak. thanks (^_^)V

Arrien ::@man!:: berkata...

@Hanemoke welcome :)

Yana Nana berkata...

adik kakak nak tanya url background tu nk letak yg mana satu

Arrien ::@man!:: berkata...

@Yana Nana url background?? owh yg tu sbenarnye letak url icon,kena letak dekat dua2 tempt yg sye tunjuk..bwt kna lain2 icon coz sye yg asal,satu lagi untuk hover ^^

Farah Arina berkata...

Nak tanya , macam mana eh nak copy kod tu ? Saya guna ctrl + c tak boleh

Arrien ::@man!:: berkata...

@Farah Arina awak highlight code yg dlm blockquote tu and just right click and copy..

nabila kamalia berkata...

hi, boleh tak ajar nak buat archive macam u punya?

Arrien::@man!:: berkata...

@nabila kamalia hai, blog archive yg mcm dye tngh pakai nie ke?? owh nie bkn blogskin, so dye mmg auto mcm tu.. btw actually sye xbrpe phm soalan awak.. but blh tngk tuto nie ..kowt2 ad kaitan ngn soalan awk :) http://arrienlove.blogspot.com/2013/06/tutorial-scroll-box-at-blog-archive.html or http://arrienlove.blogspot.com/2013/06/tutorial-scroll-box-at-blog-archive.html

Arrien::@man!:: berkata...

@nabila kamalia eh silap...i means ..'saya' hehe 'dye' plk.. XD

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani