Tutorial PS : How to Make an Icon. | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial PS : How to Make an Icon.



Large

Assalamualaikum :)

Tak tahu nak update apa,and fell so boring..so arrien nak buat tuto macam mane arrien buat icon. ^_^

1. Open Photoshop. (tidak kesah PS berapa)
2. File > New.


1) Width and height = 100X100
2) Make sure background is transparent.

3. Next, Click File lagi sekali > Open > and pilih gambar yang korang hendak jadikan icon tu.


4. Then ikut macam gambar bawah nie.


1) Click crop tool dan kalau tak tahu tengok yang arrien petakkan diatas nie.
2) Ubah Width and height menjadi 100X100.

5. Kemudian korang cropkan dekat gambar bahagian yang korang nak crop > right click > Crop.


6. Bwt bila korang sudah crop,image tu still belum saiz 100X100 so korang kena resaiz kan dia, pergi image > Image saiz.


7. Then dia akan keluar satu kotak, korang betulkan dia punya width kepada 100 and dia punya height akan automatic menjadi 100 > ok.


8. Kemudian click Move tool, and drang image yang korang crop kedalam layer transparent yang korang buat mula-mula.


9. Korang boleh edit gambar dilayer tadi sama ada guna PSD or maybe boleh guna sharpe. (ikut kretiviti sendiri)

10. save kan. File > Save as > Tukar format kepada PNG or JPEG > Save.



Tiada ulasan:

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani