Tutorial PS : Filter Effect. | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial PS : Filter Effect.




Assalamualaikum :)

Sebenarnye nak buat tuto cara buat poster,bwt idea taknak keluar pulak malam nie.. jenuh dok fikir nak buat poster jenis apa.. last2 dah fedup sangat,terus tak buat and try godek2 PS nie. So jadilah tuto nie.. cara nak buat filter effect dekat gambar.Filter effect tu macam gambar tu just biasa dan kita tambah effect nie bagi warna gambar dia lagi menarik.. (erkk,tak tahu nak terang macam mane,bwt macam tu lah apa yang arrien kata tadi ^^") Arrien guna PS6 so arrien rasa PS3 pun sama je rasanye, Lupa pulak nak tengok dekat PS3 dalam lappy satu lagi tu.. :D bwt takpe,arrien yakin sama ^_^

1. File > Open > Pilih gambar yang korang nak tambah effect nie > Open.
2. Then korang double click dekat layer gambar yang korang bukak tadi,kemudian click ok. Nie untuk buang mangga (kunci) dekat gambar tu.
3. Next, click image yang dekat bahagian atas > Adjustment > Photo Filter. (PS3 photo filter dia bawah sikit,bwt name still same,PHOTO FILTER.


4. Then dia akan keluar satu tab right? Korang adjust color ikut yang korang suka untuk korang bagi effect dekat gambar tu.. Better guna warna terang.


5. Oke done,gambar tu dah jadi lain dari gambar asal kan?? good ^_^
6.Now save. File > Save as > tukar format kepada PNG or JPEG > Save.

Gambar asal :

Gambar selepas filter effect :



Tiada ulasan:

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani