Tutorial PS : Motion Background. | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial PS : Motion Background.




Assalamualaikum :)

Tadi sewaktu lepas buat header baru untuk blog,teringin pulak nak belajar benda baru pasal edit picture guna PS. So terjumpa satu tuto yang menarik untuk edit pic,so arrien try and hasilnye seperti gambar di atas tuh.. hehe so bila dah reti buat tu apa salahnye share dengan orang lain kan,so credit to nana johari . ^_^ Tuto nie dipanggil Motion Background ;)

 Open your Photoshop (tidak kesah PS berapa) > File > Open > and pilih gambar yang korang nak guna.
 Now layer background tu di lock kan? so sekarang nak bukak lock tu.


1. Double click layer background.
2. Juat click oke after that tab keluar.

 Kemudian right click dekat layer and than click Duplicate Layer.


 Now click layer yang paling atas and pergi ke Filter > Blur > Motion Blur > Ok.


 Next layer tu akan jadi macam nie kan? Oke Good ^^


 Oke sekarang nak padam bagi nampak gambar orang tu jer.


1. Click Eraser Tool.
2. Pilih brush eraser yang sekeliling dia blur, macam yang saya tunjuk.
3. Kemudian opacity dia lebih baik kurangkan dalam lingkungan 50% > 30%.

 Now padamkan.


1. Pastikan layer yang nak padam tu,layer yang paling atas (layer yang dah dimotion tadi)
2. Click eraser yang dah korang pilih tadi.
3. Padamkan gambar yang korang nak nampakkan dengan berhati-hati yea.

 Oke done kalau korang nak edit,editlah sendiri yea bagi kemas oke :) , untuk save. Click File > Save as > tukar kepada format PNG or JPEG > click Save.



2 ulasan:

AtiqahJaidin berkata...

Nice tutorial. nak cuba nt :)

Arrien ::@man!:: berkata...

@AtiqahJaidin haha,oke try lah.. good luck unnie :D

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani