Tutorial : Title and Sidebar #style 2 (Like me) | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial : Title and Sidebar #style 2 (Like me)



Large

Assalamualaikum :)

Apa khabar sahabat-sahabat blogger?? alhamdulillah,harap semua2 sihat ^^.. fuhh akhirnye tercapai juga hajat nak menaip dekat blog nie.. miss u mr.blog :p

Dah lama juga kan arrien tak buat tuto?? so nak buat tuto tittle macam yang arrien guna sebelum nie, and sebelum tu,sorry kepada yang mintak tuto... sorry2 sesangat,buzy.... insyaallah kalau ada masa arrien try buatkan oke ;D


TITLE

Template Designer
1. Dashboard > Template > Edit Html.

Classic Template/ Blogskin
1. Dashboard > Template.


2. Use Ctrl + F and fine code .post-title { (kalau tidak jumpa cari tempat code title korang coz template lain-lain jenis)
3. Copy this code

margin-top: 20px;
margin-bottom: 5px;
margin-left: 3px;
margin-right: 3px;
color:#000;
letter-spacing:2px;
padding-left: 7px;
padding-right: 7px;
padding-top: 4px;
padding-bottom: 4px;
font-weight: bold;
font: 12px cinnamon cake;
line-height:15px;
text-align: center;
border-left: 4px solid #ccc;
border-right: 4px solid#ccc;
border-top: 1px solid #ccc;
border-bottom: 1px solid #ccc;
background:url(URL BACKGROUND);
}
4. Pastekan di bawah code yang korang cari tadi.
5. Preview and save


SIDEBAR


Template Designer
1. Dashboard > Template > Edit Html.

Classic Template/ Blogskin
1. Dashboard > Template.


2. Use Ctrl + F and fine code .sidebar h2 { (kalau tidak jumpa cari tempat code title korang coz template lain-lain jenis)
3. Copy this code

margin-top: 20px;
margin-bottom: 5px;
margin-left: 3px;
margin-right: 3px;
color:#000;
letter-spacing:2px;
padding-left: 7px;
padding-right: 7px;
padding-top: 4px;
padding-bottom: 4px;
font-weight: bold;
font: 12px cinnamon cake;
line-height:15px;
text-align: center;
border-left: 4px solid #ccc;
border-right: 4px solid#ccc;
border-top: 1px solid #ccc;
border-bottom: 1px solid #ccc;
background:url(URL BACKGROUND);
}
4. Pastekan di bawah code yang korang cari tadi.
5. Preview and save.

Note :
MERAH : Url Background.
Oren : colour border.






3 ulasan:

siti athirah berkata...

Thankz akak menjadi sangat :)

Arrien::@man!:: berkata...

@siti athirah same2 :)

Umie Yana berkata...

Boleh saya tau yang mana url background?? pening laa pulak x_x

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani