Tutorial PS : Make a Simple Header Background (Like Me) | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial PS : Make a Simple Header Background (Like Me)



C81f3253226f6718ae7df663cdea584a_large

Assalamualaiku :)

Now i want to make a tuto how to make simple header background coz ada seorang adik nie tanya arrien macam mane nak buat header macam arrien,so lets do it! :D


1. Open Photoshop > File > New.


1) Put the width and height. i use width : 900 and height : 350
2) Make sure the background is transparent.

2. Then go to layer and click Create a New Layer


3. So,dye akan keluar Layer 2,right?? good. now go to Paint Bucket Tool.


4. Dan tekan color yang korang dah pilih di background yang kosong di layer 2 tu.. Dye akan jadi macam nie:


5. Oke now go to File > Open > and pilih gambar yang korang nak letak dekat header tuh. Arrien pilih 2 pic yang berbeza. 

6. And next cropkan gambar tersebut menjadi bulat. Kalau tak tahu nak crop gambar jadi bulat,tangok dekat SINI


7. Kemudian guna Move tool and drag that pic ke dalam layer 2 yang berbackground tadi.


* U can use Show Transfrom Controls untuk adjust saiz gambar tuh*

8. Korang adjust lah kedudukan gambar tuh bagi kemas yea, guna  Move tool untuk adjust.

9. Sekarang, nak padam pulak dekat bahagian yang bertindih tuh, (Tak nak buat pon takpe)


1) Click Eraser Tool
2) Arrien guna brush size 65, kalau korang nak guna saiz lain pon takpe,bwt make sure yang same jenis macam arrien tuh.
3) Selepas tuh adjust Opacity menjadi dalam 50 ke 60. (terpulang mengikut kreativiti)

10. So korang padam lah dekat gambar yang bahagian bertindih jer tau.

11. Now kita nak buat line bentuk bulatan yang dekat image tuh pulk. (Click image untuk besarkan)


12. First, click Ellipse Tool.


13. Then buat bulat dekat gambar and then right click and click Stroke Path.


14. Kemudian pilih Pencil > ok.


15. Nak bagi banyak line bulat tuh, ulang balik step 12 > 14 tadi. (Mengikut kreativiti korang).

16. Now, hendak letak ayat pulak. Click Horizontal Type Tool > Tulis lah apa yang awak nak tulis dekat header korang.


17. Then, kalau nak bagi ada border di keliling tulisan tu, right click dekat layer tulisan tu and select Stroke.


18. Adjust lah color | size tuh mengikut cita rasa korang.


1) Click Stroke.
2) Color yang korang nak untuk border di keliling tulisan.
3) Size untuk border tuh.

19. oke done. Yang lain2 tuh kalau korang nak tambah,tambah lah ikowt kreativiti korang :D

20. Now untuk save. File > Save as > tukar format header tu ke PNG or JPEG > Save!. 

Please Like This Picture :D--> |LINK|

5 ulasan:

Shin Neul Mi berkata...

Arrien,nak tanya,,awak ambik request header takk ?? Hmmm,nak req boleh takkk??

Arrien ::@man!:: berkata...

@Shin Neul Mi baut masa sekarang sye belum open request header.. so bieane ^^

Kim Bella berkata...

awak guna font apa ye utk header tu?

atiqah izyani berkata...

Arrien klau pakai photoshop cs6 boleh kan

Arrien::@man!:: berkata...

@atiqah izyani yups boleh jer :)

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani