Tutorial PS : GIF Word on Poster/Banner. | I N F I N I T E

HOME OWNER TUTORIAL ARTWORK BLOGSKIN ASK.FM

Tutorial PS : GIF Word on Poster/Banner.



Assalamualaikum :)
Sebelum nie memang ada yang dah request tuto nie & semalam dah nak buat but tak sempat siap jadi sambung hari nie coz ada seorang lagi yang tanya tuto nie hari. So sorry yea lambat buat & bukan taknak share or buat tuto but tak sempat, huhu. arrien sibuk sikit sekarang nie, sorry yea anyway jom mula cara nak buat gif word dekat poster/banner :D But sorry yea kalau ayat tunggang-langgang & kalau korang tak faham ><

1. Bukan Photoshop (tak kisah PS CS berapa pun)
2. Edit poster mengikut kesukaan anda. {Tak tahu nak buat poster?? ekowt TUTO ini}
3. Make sure ada kotak animation/timeline. Caranya go to Window > Timeline/Animation.
4. Guna Horizontal Type Tool untuk tambah perkataan dekat poster.
5. Kemudian, selepas sudah tambah perkataan dekat poster tu, tekan Duplicates Selected Frame yang ada dekat Timeline tu mengikut berapa banyak yang kita nak word tu berubah.
6. Lepas tu, dekat Frame yang pertama, korang 'padam' kan mata pada perkataan & tinggalkan mata hanya pada perkataan pertama sahaja. Seperti ini;
7. Begitu juga pada frame seterusnya, contoh Frame ke-2 perkataan pertama & kedua saja yang ada Eye.
Pada Frame ke-3 pula hanya pada perkataan pertama,kedua & ketiga. Dan begitulah seterusnya.
8. Lepas dah siap, sekarang nak set time dekat setiap frame tu. Caranya,dekat frame tu tekan dan pilih masa yang korang nak untuk setiap frame. Macam arrien,arrien set 0.5 saat.
9. Yang nie pulak,kalau korang taknak poster tu word gif dye simple sangat boleh tambah lagi satu frame.
Sama macam mula-mula tadi, guna DUPLICATES SELECTED FRAME untuk tambah frame. Dan pada frame yang baru ditambah tu, eye pada semua perkataan 'dihilangkan'.
10. Next, tambah lagi satu frame lagi, dan kali nie pada frame nie semua Eye 'diadakan' balik.
11. oke done, siaplah..kalau nak tengok tekanlah button Play yang dekat Kotak Animation tu.
Bila dah oke,boleh save. Cara save, pergi File > Save for Web > Save.
Done :D haha,memang ayat entah apa2, sorry.. Kalau tak faham tanya yea ^_- Good Luck :D

Tiada ulasan:

 
Copyright © .2011-2017. Inspired by Kio.All Right Reserved by Arrien Amani